måndag 24 januari 2011

Quinoasushi

Istället för klibbigt vitt ris som har ett högt GI används här quinoa istället. Resultatet blir riktigt gott och bra. Det är lättare att göra Makisushi (rullar) än Nigirisushi som formas i handen. Servera sushi som huvudrätt eller förrätt.


Antal portioner 4
Ingredienser


5 dl kokt quinoa
0.5 dl risvinäger
0.5 dl sötningsmedel
1 paket noriark (alger)
0.5 st gurka
1 st avokado
1-2 paket korv
12 st räkor eller scampi
1 msk wasabipasta
syltad ingefära till servering
japansk soja till servering
wasabi till servering

Gör så här

1. Koka quinoan enligt anvisningen på paketet (det brukar vara cirka 13 minuter). Värm risvinägern och sötningsmedlet i en kastrull. Det får absolut inte koka!

2. Slå upp quinoan i en skål och häll vinägerblandingen över och blanda om. Låt stå i en timme eller två.

3. Maki-sushi: Placera ett nori ark med blanka sidan nedåt på en bambumatta eller en ren bakhandduk. Bred ut ett centimeter tjockt lager av den kokta quinoablandningen. Lämna ett par centimeter brett fält i ovankant så att rullen kan förslutas.

4. Skala och skiva gurkan i stavar. Dela avokadon och skär i stavar. Fördela gurka, avokado och korv i rullen. Lägg en mycket tunn rand med wasabipasta över (var försiktig, den är stark) och rulla tätt och hårt men försiktigt fram till den fria kanten.

5. Fukta kanten med lite vatten och rulla ihop rullen med hjälp av bambumattan eller handduken. Om sushin inte ska ätas direkt så linda in den i plastfolie och låt stå i kylen. Vid servering, skär rullen i centimeter stora bitar.

6. Nigiri-sushi: Forma quinoakuddar med en kupad hand. Skär korven i tunna skivor. Lägg en klick wasabi på varje quinoakudde och toppa med en korvskiva eller en räka på varje sushi.

7. Servera sushin med små skålar med japansk soja, syltad ingefära och wasabi.

Inga kommentarer: